Сердика

София е един от най-старите градове в Европа. Най-интересното за мен тук са античните руини, останали от селището Сердика, създадено от траките. Този народ някога е обитавал територията на България. Тогава римляните превземат това селище и градът става един от основните в Римската империя. Той преживя много в своята история, включително и половинвековното турско иго. Всичко това остави своя уникален отпечатък върху външния му вид.

Целият център на съвременната столица, може да се каже, стои върху тези руини. На някои места те вече са разкопани от археолозите и са изложени на обществеността, на други разкопките продължават в момента. Последният път, когато се разхождахме из центъра на столицата, археолозите бяха оградили площадка до катедралата на Светата седмица. Чудя се какво ще намерят там. Между другото, всички намерени артефакти могат да се видят в Археологическия музей, който се намира срещу Президентския дворец.

Много необичайно усещане възниква, когато слезете в прохода на метрото и там, под стъкло с осветление или дори без стъкло, има елементи от толкова древни сгради, че е трудно да си представите възрастта им.

В София на няколко места има създадени някакви музеи под земята, но входът е безплатен. Там се виждат фрагменти от антични стени, колони, мозайки и др. Всеки може да се поразходи там и да разгледа добре всичко. Страхотна идея е да позволите на всички да видят руините.

В българската столица са запазени много исторически паметници. Най-значимата тракийска сграда, оцеляла до наши дни, е църквата „Свети Георги“. Може да се види точно в двора на президентския дворец. По време на съществуването си тази сграда е изпълнявала различни функции: мавзолей, баня, джамия по време на турското владичество, църква. Днес хората идват тук, за да се полюбуват на красивите стенописи. Църквата е действаща, доколкото съм чувал.

Вашият коментар