Риболов в България

Риболовът в България е истинско приключение и национално богатство. Само си представете: около 105 различни резервоара, реки и езера, където се срещат повече от 20 вида риби! И това не се брои морския риболов. Затова не губете време: позволете си да си купите билети до България и да получите много положителни впечатления от този вълнуващ процес.

Море

Не се изисква специално разрешително за морски риболов. Черно море изобилства от сафрид, риба тон, паламуд и синя риба. Пикша, хамсия, гоби и барбун се ловят добре на малка дълбочина. Недалеч от брега кефал отива на червей или скарида.

Периодично има екзотика под формата на морски вълк, катран и морска змия. Но бъдете внимателни: някои видове могат да бъдат отровни и агресивни при риболов, което е изпълнено с рани, ухапвания и възпаления. Затова е по-добре да отидете на лов за екзотика в компанията на местни рибари.

Реки и езера

За разлика от морето, риболовът във вода изисква лиценз. Разрешителното се издава еднократно, за необходимия Ви период (седмица, месец, година) в местното горско стопанство. Нарича се просто: „рибен билет“.

Цената на лиценз зависи от статуса:

За граждани на България и такива с разрешение за пребиваване – от 4 до 25 лв.
Туристи и посетители – 35 лв.

Разбира се, можете да отидете и без билет за риба, но ако ви хванат, ще трябва да платите двойна глоба. Без билет можете да отидете на риболов в специални места от типа спортен риболо – вътрешни води, водоеми, разположени на частна територия.

Между другото, обществените места за риболов са оборудвани не по-лошо от туристическите курорти. Освен комфортни хотели и пълна инфраструктура, на гостите се предлагат лодки и риболовно оборудване. Можете дори да поискате да приготвите улова си по местни рецепти.

В българските езера се лови шаран, судар, костур, щука, сом, шаран, шаран и есетра. И това е само малка част. Списъкът може да бъде продължен дълго време. Сезонността в България е ранна пролет и есен. В периода от края на април до юни рибите хвърлят хайвера си, така че риболовът е забранен.

Вашият коментар