Мелник

Само на 10 км от Сандански, Мелник е най-малкият и уютен град в България. Тук живеят само 300 души, така че често броят на туристите надвишава броя на местните. Мелник е известен със своите винарни, където можете да дойдете за дегустация през цялата година. Ако обичате винения туризъм, тогава Мелник трябва да посетите.

Възхищавайте се на старата архитектура. Градът съществува от дълбока древност и има бурна история: през Средновековието преминава в ръцете на българите, после на византийците, после на сърбите. Тук са работили възрожденските дейци, които са строили къщи с нова архитектура – няколко от тях са оцелели. В града има повече от 96 паметника на културата: църкви, стари къщи, музеи.

Вкусете вино! Въпреки че гостоприемните местни жители ще ви почерпят с вино във всеки дом, магазин и механа, има две от най-популярните места за дегустация.

„Избат на Шестак“. Семейство Манолеви, които са собственици на хижата, произвеждат вино от 120 години. Името „Шестака“, шест пръста, идва от дядо Иля, който имаше 6 пръста на ръката си. Тук можете да опитате червено и бяло вино, произведено от специални листа от мелнишко грозде, което не вирее никъде другаде. Виното се произвежда по традиционни технологии и се съхранява в дъбови и кедрови бъчви, които са на повече от 250 години. Хижата е разположена на скала встрани от центъра на града, а от там се открива прекрасна гледка към околностите.

Кордопуловата къща е най-голямата жилищна сграда на Балканите, датираща от епохата на Българското национално възраждане. Този склад за вино е построен от богати гръцки търговци Кордопулос през 1754 г. Къщата е на четири етажа и има подземен тунел с лабиринти с дължина 150 метра, който може да съхранява до 300 тона вино. Там можете да видите и най-голямата бъчва за съхранение на вино: 12,5 тона. Скалистите стени в тунела са обсипани с монети: туристите правят желания и поставят монети по стените. Има поверие, че ако монетата ви не падне, тогава желанието ще се сбъдне. Не пропускайте да опитате и традиционното мелнишко вино, такова няма да намерите никъде другаде.

Вашият коментар