Катедрала Света София

Катедралата „Света София“ е забележителност не само в България, но и забележително явление в световното изкуство. Това е действащ православен храм. В България тази катедрала е ценена и почитана. Изобразен е на герба на София.

Света София е построена през 4 век. Първоначално това е скромна и невзрачна църква, но по заповед на римския император Константин 1 по-късно на мястото на малка църква е построена великолепна катедрала.

Монументалността на структурата винаги се възхищава от туристите. Ако се чудите какво да видите в България, Света София трябва да е първата спирка от вашето пътуване. Варварите почти напълно унищожават катедралата, но тя е възстановена по време на управлението на Юстиниан 1.

Композицията на храма е кръст. Необичайната структура се крие във факта, че куполите са направени наклонени плоски. Периодично в катедралата се извършват реконструкции. В края на 20 век на територията на катедралата са извършени редовни реставрационни работи и са открити древноримски катакомби.

На територията на катедралата днес има красив паметник на лекаря. Посветен е на руски лекари, загинали по време на Руско-турската война.

Вашият коментар