Катедрала Александър Нефски

Какво да видим в България? Разбира се, по време на вашето пътуване не можете да пренебрегнете главната катедрала Света София, кръстена на Александър Невски. Нашите съвременници намират за изненадваща сложната архитектура на сградата. Внушителната и по своему величествена катедрала е в състояние да приеме 5000 вярващи едновременно.

Основата на катедралата се свързва с 19 век. През 1882 г. тържествено е положен първият камък на мястото на бъдещата структура. Събитието е посветено на Освобождението на България в Руско-турската война. Но строителството започва едва в началото на 20 век. Освещаването на катедралата е извършено през 1912 г.

Събитията от Втората световна война почти разрушиха катедралата, но днес тя е възстановена в оригиналния си исторически вид. Работата по реконструкцията се ръководи от архитект Померанцев, който е професор в Художествената академия.

Главният олтар на храма носи името на Александър Невски. Музейният фонд на катедралата е много богат. В него по-специално могат да се видят над 270 фрески и почти 100 икони. Мащабът на конструкцията се доказва от факта, че куполът на храма достига височина 45 м. А кръстовете на куполите достигат височина 5 метра. Общото тегло на куполите е 23 тона, така че звукът им изглежда особено впечатляващ.

Вашият коментар