За големите Български мостове

България е прекрасна страна, която е пълна с различни забележителности. Именно те, съчетани с удобни климатични условия, го направиха един от най-атрактивните в туристическите среди. Всеки гост ще намери тук нещо, което със сигурност ще хареса.

Има много пътници, които посвещават времето си на търсене на интересни архитектурни паметници. Мостовете са едни от тях. Те могат да бъдат създадени от човешка ръка или от самата природа. Освен това те се различават по дизайн, дължина, материали, година на създаване и т.н.
Популярни големи мостове в България

Условно големите български мостове могат да бъдат разделени на две категории. Първият включва популярни големи сгради, които всеки пътник трябва да види. Вторият включва просто големи обекти, които са по-полезни за човешката дейност, отколкото да действат като забележителности. Да започнем с големи популярни структури.

Аспарухов мост

Аспаруховият мост се намира в град Варна. Изграден е от стоманобетон и достига 2050 метра дължина. Височината му е 50 м, а теглото му е 3200 тона. Опира се на 38 чифта опори. Мостът е най-голямата подобна конструкция в България. Благодарение на него Варненското езеро и Черно море са свързани. Проектът е с голямо транспортно значение, тъй като принадлежи към магистрала Е-87 Черно море.

Дяволски мост

В Кърджалско има уникална конструкция, наречена Дяволския мост. Това е основната забележителност на Северните Родопи. Освен това е архитектурен паметник на община Ардино. Построена е през 16 век. Преди него тук е функционирал древен римски мост, който е свързвал Горнотракийската низина с брега на Беломорието. Дължината достига 56 метра, ширината на моста е 3,5 метра. Сега е защитена и е любимо място за туристи.

Лвовски мост

В централния столичен квартал – Сердики има обект, който е една от забележителностите на София. Нарича се Лвовският мост. Разпростира се точно в историческия център, където се пресичат булевардите Мария Луиза и Сливница. Мостът се издига над река Владайская, където някога се е издигал неговият прародител Шарен мост. Дълъг е 26 метра и е широк 18,1 метра. Всеки край на сградата е украсен с двойка бронзови фигури на лъвове.

Орлов мост

По аналогия с Лвовския мост, Орловският мост получи името си от бронзовите скулптури, монтирани върху него, в случая орли. Това е най-значимата забележителност на столицата. Мостът е част от натоварено кръстовище, по което се движи градски транспорт и автомобили. До него е Националният стадион. Василий Левской, централния парк на Борисовите градушки, както и Паметника на съветската армия. Благодарение на него центърът на града и другият бряг на река Перловска са свързани.

Чудните мостове

Чудните мостове са феномен от скални образувания, поради което има и друго име – Скални мостове. Тези прекрасни обекти се намират в западната част на Родопите, или по-точно в карстовата долина на река Еркюприя. Преди това под тях е имало пещери, но те са били разрушени от времето. Поради това до тях има туристическа пътека, която свързва село Орехово със село Забърдо. Дължината на най-големия мост достига около 100 метра, а ширината е 15 метра. Има три арки, височината на най-голямата от тях е 45 метра, ширината е 40 метра.

Покрит мост (Ловеч)

Ловеч не се отличава особено, но все пак има една атракция – Покритият мост. Това творение минава през Осъм. Необходимостта от създаването му се дължи на факта, че търговците се нуждаеха от място, където да дойдат жителите на двете страни. И така се появи най-разпознаваемият местен обект, дълъг 84 метра и широк 10 метра. Основата на моста е каменна, върху която е била разположена дървената част, но през 1925 г. тя изгаря. На негово място е пресъздадена нова конструкция, но вече от стоманобетон.

Кадин (Невестин) мост

Кадин мост или Невестин е един от най-големите подобни обекти на река Струма. Той се е разпрострял точно в центъра на село Невестино, което се намира в Кюстендилска област. Мостът се състои от пет арки с различна височина. Конструкцията е дълга около 100 метра и широка 5 метра. Обектът е изграден от цялостно дялани гранитни блокове. Улуците са направени специално за водостока.

Пешеходен мост до крепостта Овеч

Внушителната крепост Овеч се намира в град Провадия. Разпростира се на високо плато, откъдето се открива прекрасна панорама към долината, където от едната страна има град, а от другата страна тече малка река. Крепостта е свързана със съседното плато чрез стар дървен мост. Ремонтиран е и е безопасен. Дългият мост е предназначен за пешеходци и ви позволява да се насладите на местните красоти, докато се разхождате по него. На един от парцелите му има поставени пейки специална площадка за наблюдение.

Мостове със специално предназначение

Сред големите мостове в България има и такива с предназначение. Става дума за различни магистрали, железопътни линии и т.н. Те не са популярни сред туристите, защото не се отличават с оригинален дизайн. Те обаче са изключително важни за района, в който се намират.
Вербински мост

Върбинският мост се намира между градовете Смолян и Кърджали, като е тяхната връзка. В допълнение, той е част от магистрала E 865, по която се движат големи товарни превозни средства, както и автомобили. Не се отличава с оригиналност. Подобно на много по-малки български мостове, Вербинският мост също се състои от арки с различна височина и ширина.

Автомобилни и железопътни мостове през язовир Цоневское

Едни от най-важните водни пътища са пътните и железопътните мостове, които минават през язовир Цоневское. Те свързват двата бряга, простиращи се на много метри, като по този начин улесняват процеса на транспортиране и съкращават времето му. Пътният мост изглежда като стандартна бетонна магистрала с маркировка и мантинели.

Моста на Колю Фичето

Мостът на Колю Фичета се намира в малкото градче Дряново. Самият град е своеобразен амфитеатър, заемал двата бряга на река Дряновская. Мостът служи и за връзка между двете части на града. Построена е от видния български архитект Колю Фичета, откъдето идва и името на сградата. Състои се от три големи арки, както и три малки. Изградена е от камъни през 1800 г.

Пешеходен мост при град Кърджали

Пешеходен въжен мост свързва двата бряга на река Арда. Направен е в модерен стил и е подобен на много големи сгради, които се намират в столичните райони. Всъщност то се намира между двете села Лисички и Широко поле. Освен с дължината си, която е 370 метра, той не е забележителен с нищо друго. Освен ако не се откроява ясно на фона на девствената природа.

ЖП мост в Буново

Малкото село Буново, което се намира в Кюстендилска област, не може да се похвали с голям брой забележителности. Той обаче има една интересна особеност – железопътният мост. Стои върху опори, чиято височина е 30 метра. Мостът е доста подобен на този, който може да се види в различни приказки, когато пътувате с влак между хълмове, а под него има долина. Сега наистина карат по него.

Вашият коментар