Град Габрово

На северния склон на Стара планина се намира невероятният град Габрово, една от най-забележителните забележителности на България. От 14-ти век Габрово непрекъснато придобива икономическа тежест, тук се развиват занаятите и се води активна търговия. Но Габрово получава статут на град едва през 1860 г. Градът навлиза в период на интензивно икономическо развитие от 1878 г., когато България е освободена от османско иго.

В момента в Габрово машиностроенето е доста добре развито. Палавият дух на габровци и искрящите им шеги са известни по цял свят. Градът традиционно се смята не само за икономическа столица на България, но и за столица на хумора. Тук например има Дом на сатирата и хумора.

Един от експонатите му беше копие от Почетната грамота за присъждане на името на Габрово на астероид (малка планета) № 2206. Казуистиката на това събитие е, че астероид номер 2206 е открит на Световния ден на смеха.

Градът има същата репутация като Одеса в Украйна. Всяка година в него се провеждат хумористични фестивали. Руските карикатуристи Михаил Златковски и Виталий Песков в различни периоди са ставали лауреати на Габровските фестивали.

Вашият коментар