Варна

Варна е визитната картичка на българското Черноморие. Това е третият по големина град в страната, който самите българи често наричат ​​морската столица. Той е не само доста голям (повече от 350 хиляди души), но и много древен. Известен е в историческите сведения от 6 век пр.н.е. д. като древногръцката колония Одесос. Първото споменаване под съвременното име се среща от 12 век.

Руините на древния полис са истинско бижу за любителите на археологията. В допълнение към гръцките сгради тук са добре запазени римски терми (комплекси от бани) от 2-3 век. Това са третите по големина римски бани в цяла Европа. В допълнение към разглеждане на забележителности, туристите чакат различни театрални и концертни събития, които се провеждат тук през лятото. В близост се намира Археологическият музей на Варна, който разполага с 55 хиляди експоната. Тук се намират артефакти от тракийската, праславянската и българската култура, както и колекция от най-старото злато в света. Това са декорации и съдове на възраст 7-8 хиляди години.

Любителите на историята ще се интересуват и от Музея на Възраждането, посветен на борбата на българския народ срещу турското владичество. Тук се намират уникални икони от 14-19 век, ръкописни книги, оръжия на въстаници и османски войници, както и много други артефакти.

Ако говорим за по-късните забележителности на града, катедралата „Успение на Света Богородица“ се откроява. Това е огромен православен храм от 19 век, който е символ на Варна. Той удивлява посетителите с богата иконостасна украса, оригинални витражи и епископски трон.

Друго място за привличане на туристите са парковете. Една от тях е луксозната ботаническа градина Ecopark с огромно разнообразие от флора и фауна. Тук растат десетки видове редки и застрашени дървета и храсти, както и семена и разсад на декоративни растения за дома или вилата.

Най-известният парк в града е Морският. Това е огромна 8-километрова зелена зона по крайбрежието на Черно море. Паркът е проектиран във виенски стил с барокови елементи и е любимо място за почивка на туристи и жители на града. В допълнение към многобройните алеи и езера, Морският парк разполага с:

терариум, делфинариум и аквариум;
Национален морски музей на България;
обсерватория и удивителен слънчев часовник;
други уникални атракции.

Благодарение на богатия избор от интересни места и обекти, всеки турист ще намери нещо за себе си както в самата Варна, така и в други градове на България.

Вашият коментар