Роженския манастир се намира до Мелник, в югозападните склонове на Пирин. Манастира е кръстен на съседното село Рожен. Той е най-големият манастир в Пиринска Македония, България, и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. Към днешна дата е с действащ статус на паметник на културата в България.

В миналото манастирът е бил стовропигиялен. Днес е подчинен на Неврокопската епархия на Българската православна църква. Църквата на манастира – Свето Рождество Богородично, впоследствие дава името си на близкото село Рожен.

Карта на Роженския манастир:

История на Роженския манастир

Ранната история на манастира е забулена в мрак. Голям пожар в края на 17 век поврежда манастирските сгради и вероятно унищожава манастирския архив. При разкопки в манастирския двор са намерени накити и монети от византийския император Михаил VIII Палеолог (1259-1282). Косвени данни за съществуването на манастира през 13 век откриваме в една приписка в гръцки ръкопис. Най-ранното сигурно сведение за съществуването на обителта е приписка в ръкопис от библиотеката на Великата Лавра, в която се сочи, че ръкописът е преписан в 1551 година от йеромонах Козма, игумен на манастира на „Всесвещената Богородица Розинотиса“.

През 16 век Роженската обител преживява подем. Към средата на века се строят днешното южно манастирско крило и главната църква. В края на 16 век са украсени със стенописи църквата и трапезарията. В началото на 17 век е изписана южната фасада на главния храм, а през 1662 година е украсена с фрески и новопостроената манастирска костница. След пожар през втората половина на 17 век манастирът изпада в тежко положение. Манастирът е възстановен в началото на 18 век с финансовата помощ на богати българи от цялата страна. Реконструкцията започва през 1715 г., а църквата е изцяло завършена през 1732 година.

През втората половина на 18 век поради финансови затруднения Роженският манастир губи своята самостоятелност и се превръща в метох на грузинския Иверският манастир на Атон. В началото на 19 век строителството в манастира продължава. По същото време той е регионален духовен център и притежава много земи в околностите. В края на 19 и началото на 20 век манастирът отново запада. На 200 метра източно от манастира е гробът на българския революционер Яне Сандански. Той е погребан до църквата „Св.Св. Кирил и Методий“, построена в периода 1912-1914 година по негова инициатива. В манастира е сниман игралният филм Време разделно Част е от Стоте национални туристически обекта. Има печат на БТС.

Вашият коментар

Close Menu