Намирайки се само на 5 км от град Пещера, Снежанка е считана за една от най-красивите и вдъхновяващи пещери у нас. Достъпът до нея обаче не е никак лесен. До самата пещера може да се стигне само и единствено пеша, като все пак в близост има паркинг, където можете да оставите колата си. Преходът до тази природна забележителност е около 25 минути, които обаче представляват стръмна екопътека с голям наклон, чиято дължина е 830 метра.

Името си пещера Снежанка придобива в следствие на своите пещерни образувания, които според много хора са оприличавани на едноименната приказна героиня на Братя Грим. Пещерата е разделена условно на зали, които носят различни имена. „Залата на виметата“, „Голямата зала“, „Музикалната зала“ както и „Вълшебната зала“, където всъщност се крие и отговора на въпроса защо пещерата е кръстена по този начин. В тази последна достъпна за посетители зала има фигура, която е оприличавана на въпросната приказна героиня, което е и основната причина днес този природен обект да е известен с това име.

Известна още с името „Перлата на Родопите“ пещерата е включена в престижния списък със 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 37. Със своите 145 м дължина Снежанка е една от най-малките пещери, които туристите могат да обходят.


Според учените пещерата е била обитавана от траките около 600 г.пр.н.е., но в последствие била забравена. През 1961г. бива намерена отново случайно от туристи, които остават запленени от красотата й, прекарвайки цял ден в разглеждане на пещерните й образувания.

Факти за пещера Снежанка

Известна е с това, че през цялата година температурата вътре е +9 градуса, а до образуването й се е стигнало благодарения на действието на Новомахленската река през епохата на леванта.
Освен всичко друго, Снежанка се е превърнала в дом за някои животински представители, като вътре могат да се срещнат 4 вида прилепи – Голям и Малък подковонос, както и Трицветен и Голям нощник.

 
Пещера Снежанка снимка

Работно време

Пещерата е достъпна за туристи целогодишно, като е благоустроена и електрифицирана. Снимането вътре е строго забранено, като има и постоянно видеонаблюдение.
Между 1 Април и 30 Септември работното време на пещерата е от 9:30 – 17:15, а от 1 Октомври до 31 Март – от 9:30 до 16:00 часа.
Входната такса е в размер на 4 лв, като групи се оформят на всеки час.

Вашият коментар

Close Menu