Пещера Духлата е една от най-забележителните пещери на България. Тя е разположена на територията на община Перник, в непосредствена близост до село Боснек, което се намира в югозападната част на Витоша. Входът й е с улеснен достъп, тъй като се намира на пътя между селата Боснек и Чуйпетлово. Името на пещерата произлиза от специфичния звук, който вятърът създава на самия й вход. Обявена е за природа забележителност пред 1962г.

Информация

Онова, с което пещера Духлата е най-известна, безспорно е нейната дължина – повече от 18 км., което я прави най-дългата пещера в България. Структурата й е доста сложна, но за разлика от други такива обекти, тя разполага с много входове, а като цяло е разположена на впечатляващите 6 нива. Любопитен факт е, че през нея преминават водите на 7 подземни реки, за които се смята, че са свързани с р. Струма. Освен това пещерата е богата на красиви скални образувания и водопади, които допринасят за автентичния й вид.

Карта на Духлата

Факти за Духлата

Дължината на пещерата и сложната й 6-етажна структура правят достъпа до нея изключително труден. Специалисти съветват да не се правят опити да се влиза в пещерата без наличието на опитен водач, тъй като обектът е осеян с множество тесни проходи, където човек може да заседне. Структурата й наподобява сложен лабиринт, така че ентусиаст без опит лесно би се изгубил в дебрите й.

Както и в другите големи пещери, така и тук не липсва живот – пещерата е обитавана от 22 животински вида, като 6 от тях са прилепи.

Опасностите на Духлата

Въпреки факта, че е туристически обект, подобно на много други пещери, Духлата също крие много опасности, с които нейните посетители трябва да са наясно. През Декември 2010г. седем души попадат във водния капан на пещерата, като те остават блокирани там почти 48 часа. Сред тях има и три деца.

Групата е била водена от много опитен водач в лицето на Ивайло Чичев, като тя се е опитвала да достигне до една от залите – Мълниите на пещерата.

Причината за бедствието се оказва внезапно покачване на нивото на водата, което принуждава бедстващите туристи да започнат да се катерят нагоре. До тавана са им оставали не повече от 5 метра.

С групата не е могло да бъде осъществен контакт почти през цялото време, като до последно не е било ясно дали хората ще могат да бъдат спасени.

С помощта на хидравлични чукове се налага разбиване на част от скалните образувания, за да може да спадне нивото на водата. В спасителната операция участват над 60 души от различни служби.

За щастие, в крайна сметка акцията се оказва успешна благодарение на усилията на десетките доброволци и след пристигането на специализираната техника, с помощта на която е било възможно да бъде проправен път към бедстващите.


Карта на пещера духлата


Снимка на пещера Духлата

С помощта на хидравлични чукове се налага разбиване на част от скалните образувания, за да може да спадне нивото на водата. В спасителната операция участват над 60 души от различни служби.

За щастие, в крайна сметка акцията се оказва успешна благодарение на усилията на десетките доброволци и след пристигането на специализираната техника, с помощта на която е било възможно да бъде проправен път към бедстващите.

В момента входът на пещерата е затворен и достъпът за туристи е невъзможен. Тези мерки са взети с цел запазване на уникалните пещерни образувания. Достъпът до вътрешността днес е позволен само след предварителна подготовка и наличие на специална екипировка и оборудване.

Нейшънал Джеографик снимат филм за пещера Духлата

В една от сериите на „Древните досиета Х“ наречена Потопът се разказва как Питър Ганди проучва потопа, описан в стария завет. Историята показва, че навсякъде има изследвания и предположения за великия потоп. Едната от теориите, че потопа е най-силно изразен в Черно Море, което кара Ганди да посети София. С професор от Софииския университет те посещават пещерата заедно.

Изледвайки пластовете на пещера Духлата, те откриват, че единия слой е много по-дебел от другите. Дебелината на всеки слой показва колко вода е текло през този период. За да съществува такъв слой, най-вероятно в Черно Море е паднал метеор. При такъв удар температурата на земята рязко се повишава. Огромни количества морска вода се изпаряват и впоследстие падат огромни количества дъжд.

По негови изчисления метеора трябва да е имал радиус от 2-3км, за да причини такива големи щети. Това кара Ганди да посети и Варна, за да се срещне с подводен археолог. Заедно откриват, че на дъното има частици от дърво, което ги кара да си мислят, че е имало и живот.

Източници:

Филм на Нейшънал Джеографик за Духлата

Уикипедия

Нешънъл Джиографик

Пещера Духлата

Духлата определено е една от пещерите, за които се струва да се интересувате. Определно пещерата има богата и мистериозна история.

Editor's Rating:
5

Вашият коментар

Close Menu