Пътят към пещерата Дяволското Гърло е изключително изящен и изпълнен с приказни гледки. Той също така е и много тесен, така че трябва да бъдете изключително внимателни. За щастие на туристите, достъпът до Дяволското гърло е максимално улеснен – пред пещерата има безплатен паркинг, който всеки посетител може да използва, а дори там да е пълно, по пътя преди и след пещерата има специално обозначени места, където може да се паркира свободно.

Как да стигнете до Дяволското гърло?

Самата пещера е отворена за посетители целогодишно, като постоянната й температура е +8 градуса. За максимално улеснение и безопасност на туристите, Дяволското гърло е електрифицирано и благоустроено със специални стълбища, обезопасени с бетонен парапет. Дължината на пещерата е впечатляваща – 1 км., но само 350м. от тях са достъпни за туристическа обиколка. Подобно на другите големи пещери, и тук влизането става на всеки кръгъл час с организирана група. Едно от най-големите предимства на този природен туристически обект е, че за разлика от много други, тук снимането е абсолютно позволено, което ще Ви позволи да запаметите невероятната му атмосфера.

Структура на пещерата

Интересното в случая е, че входът се явява и изход на пещерата. Този участък представлява изкуствено прокопан тунел с дължина от 150 метра, който отвежда посетителите до т.нар. „Бучаща зала“, която получава името си в следствие на силния грохот, с който водата на реката пада от над 40 м. височина. Именно тук е и най-големият подземен водопад на Балканите – 42м.

Легендата за Дяволското гърло

Най-известната легенда, свързана с Дяволското гърло е тази за Орфей и Евридика, която умира в следствие на ухапване от змия. Орфей бил толкова запленен от идеята да си я върне, че решил да отиде в подземното кралство на Хадес. Той от своя страна все пак склонил да събере двамата влюбени отново, но само при едно условие, а именно вървейки към горния свят да не обръща глава нито за миг назад. Орфей обаче не могъл да устои и в един момент се обърнал, за да се увери, че Евридика го следва, но тогава тя потънала в дълбините на царството на Хадес. Орфей бил много тъжен, че отново загубил своята любима и заплакал, а от сълзите му бликнал извор, който и до ден днешен може да бъде видян в пещерата.

Пещера Дяволското Гърло

През 1962г. двама български ентусиасти правят опит за по-задълбочено проучване на обекта, но поради липса на подходяща екипировка и опит в подобни начинания, те не успяват да стигнат далеч. С 1968г. пък е и свързана най-голямата трагедия с Дяволското гърло. Двама варненски водолази се гмуркат във водите на пещерата в опит за разучат сифона и мистерията му, но така и не успяват да се върнат обратно, а телата им остават завинаги на дъното на реката.

Защо Дяволското Гърло?

Не е лесно човек да се досети защо и откъде пещерата е добила това свое внушително име. Причината е в особения вид на входа й, който е оприличаван на голямо гърло, което поглъща прииждащите води на реката.
Според данни на Българския туристически съюз Дяволското гърло е под номер 88 в Списъка с 100-те национални туристически обект.

Интересен е факт е, че National Geographic са направили филм за Дяволското Гърло, който може да видите тук.

Работно време

В летния сезон може да посетите туристическия обект между 9:00 и 18:00 ч. През зимния сезон посещенията на обекта се реализират след обаждане на телефон +359 890 222 515.

Дяволското Гърло

Дяволското гърло е определно една от пещерите, която си заслужава да посетите.

Editor's Rating:
5

Вашият коментар

Close Menu