Буйновското ждрело се намира край село Буйново, община Борино. Има дължина около 10км. Това е един впечатляващите с красота природни кътове в Родопите и привлича посещението на много туристи. Ждрелото се извисява величествено над Буйновска река близо до с. Тешел. Реката прорязва варовитите скали, а отвесните скали са толкова близо, че оставят у Вас впечатление, че може да прескочите отсреща. Мястото, където скалите почти се допират е наречено от местното население “Вълчия скок”.

Карта на Буйновско ждрело

Жителите на съседното село Буйново разказват, че на това място зимно време прескачат изгладнелите вълчи глутници, за да нападнат кошарите им. На 2 км встрани по пътя се намира местността Хаджийски дол, известна с т.нар. Дяволски мост – природно скално образование за което легендата разказва, че може да бъде преминато само от дявола. Наблизо е и водопадът Пръскалото. Буйновското ждрело е известно и с голямото разнообразие на растителни и животински видове, голяма част от които са защитени. Ждрелото е обявено за природна забележителност през 1971г. В близост до буйновското ждрело се намира Ягодинска пещера, известна с красивите пещерни си форми със своите 10 км лабиринти, е най-дългата пещера в Родопите.Тя е оформена край брега на Буйновска река, бисер в короната на неповторимата родопска красота и известна е още като “Имамова дупка”.

 Специална пътека минаваща през пещерата, предоставя възможност да се види красивия подземен свят, формиран в продължение на милиони години. Електрическото осветление ефектно осветява причудливи образувания: драперии, цевични сталактити, пещерни бисери, “леопардовата” кожа, сталактони и много други. Някои от образуванията наподобяват Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Дева Мария и Младенеца, Пижо и Пенда, други носят имената Слона, Крокодила. Ждрелото е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: Печат в Ягодинска пещера.

Вашият коментар

Close Menu